پروپوزال اثرات تفکرخلاق بر کاهش اضطراب در بین دانش آموزان…

بقیه در بین این دو نقطه قرار دارند. اضطراب ناشی از مدرسه رفتن، ترس از تنها خوابیدن، دشواریدر دوست یابی به دلیل خجالتی بودن، ترس از صحبت کردن در جمع و گرایش به نگرانی شدیددرباره رویدادهای آینده (برای نمونه، امتحان مدرسه) برخی از مسائل متعارف میانه طیف به شمار می روند (ماناسیس ۱، ۱۳۸۳).

همیشه به افراد فنون یا روش های دیکته شده حل مساله را آموخته اند که از آن به عنوان روش «کند و پرزحمت» نیز یاد شده است.

لیکن امروزه افراد در دنیایی زندگی می۔کنند که در حال تغییر و تحول است. دنیایی بسیار پیچیده، دنیایی که با مسائل بسیار دشوار روبروست. بنابراین همگان نیازمند کسب مهارت هایی خلاقانه، قابل انعطاف و دقیق هستند تا علاوه بر رویارویی با چنین مسائلی قادر به یافتن راه حل هایی برای پیشبرد فیزیکی و اجتماعی محیط خود باشند. در این میان، مهارتهای تفکر خلاق به افراد این امکان را میدهد که علاوه بر قبول تغییرات، خود را با آن وفق دهند (حائری زاده و محمد حسین، ۱۳۸۱).

۲ – ۱. بیان مساله

افراد در جریان رشد طبیعی، یک رشته تغییرات شناختی، فیزیکی، عاطفی و اجتماعی را تجربه میکنند. تقریبا همه کودکان در طول رشد و در جریان سازگاری با این تغییرات دچار مشکلاتی می شوند و استرس یا تعارضی که به دنبال می آید، می تواند به مشکلات یادگیری و رفتاری بیانجامد همچنین دگرگونی های فراوانی در زندگی آنها ممکن است رخ دهد که کودکان باید خود را با آن تغییرات وفق دهند (تامپسون و رودلف ۲، ۱۳۸۴).

در این میان همه کودکان ترس، نگرانی یا اضطراب را به عنوان بخشی طبیعی از فرایند رشد، تجربه می کنند. تعدادی نیز، دچار اضطرابی مفرط و ناتوان کننده می شوند. این کودکان به اختلال های اضطرابی که یکی از رایج ترین مشکلات بهداشت روانی در کودکان و نوجوانان است، دچار هستند (ایساو و همکاران، ۲۰۰۰ب ، نقل از مش و وولف، ۱۳۹۳).

نشانه های اضطراب در کودکان و بزرگسالان تقریبا یکی است، اما تظاهرات آن در سنین گوناگون متفاوت می باشد (پاچر، مونیکا و هال ۱، ۱۳۸۸). کودکان و نوجوانان مضطرب، دچار تنشها و دلواپسی های زیادی می شوند و نگرانی های آنها گاهی اوقات به اندازه ای می رسد که دیگر قادر به انجام دادن کاری نمی۔ باشند (روسیکیو، ۲۰۰۷). شیوع اختلالات اضطرابی برحسب گروه سنی کودکان مورد مطالعه و ابزارهای تشخیصی به کار رفته متفاوت گزارش شده است (سادوک و سادوک ۲، ۱۳۸۷).

شیوع این اختلال به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات روانپزشکی در دوران کودکی و نوجوانی حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد است (برنشتاین و وینر، ۲۰۰۴). اضطراب با شروع زودرس و تأثیری که بر خط سیر تکاملی فرد دارد، پیش بینی خطر پذیری برای اختلالات دوران بزرگسالی را افزایش میدهد (چور پیتاه ۲۰۰۹). روان شناسی مرضی تحولی همواره تمرکز فزاینده ای بر درک عوامل خطرساز زودرس در پدیدآیی اختلالات درونی سازی شده مانند اضطراب داشته است (جاکوبسن، هارود و فرگوسن ، ۲۰۱۲).

نشانه های اضطراب معمولا با اختلالات روانی دیگر در کودکان همراه می باشد که از جمله مهم ترین آنها می توان به افسردگی اشاره کرد (آلبانو و چور پیتا، ۲۰۰۳). همچنین تحقیقات نشان داده اند که اضطراب در دوران کودکی می تواند با نقایص ویژه در عملکرد و رشد شخصی همراه گردد.

به عنوان مثال می توان گفت که این کودکان از شرکت کردن در فعالیت های جدید و یا چالش برانگیزاجتناب می کنند (لیهی، ۲۰۰۰) و نسبت به همسالان خود از نظر اجتماعی و تحصیلی در سطوحپایین تری قرار می گیرند. از این رو اعتماد به نفس این کودکان کاهش می یابد و نیز مهارت های لازم برای ارتباط عاطفی و اجتماعی در این کودکان رشد لازم را نمی یابد (بیدل و ترنر، ۱۹۹۸). این اضطراب همان طور که گفته شد، اگر درمان نشود در دوره نوجوانی و بزرگسالی نیز ادامه می یابد. عوامل مختلفی وجود دارد که در تشدید اضطراب تحولی این سن دخالت دارد، یکی از این عوامل…

 

دیدگاهتان را بنویسید